Programmalijn Energietransitie
De programmalijn energietransitie kent twee kernthema’s: energietransitie en transitievisie warmte. Vanuit de Venlose opgave, voortkomend uit de RES, hebben we samen met partners en stakeholders een afwegingskader grootschalige energieopwekking ontwikkeld om initiatieven te kunnen toetsen en hun realisatie te versnellen Naast visies en beleid, zijn we in 2021 gestart met de pilotwijk Hagerhof waar we geïntegreerd de kansen van energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit toepassen en de leefbaarheid en omgevingskwaliteit verhogen. Dit pilotproject richt zich o.a. op het onderzoek naar het aanbieden van warmte door middel van aquathermie (warmte uit de Maas). We sluiten daarbij nauw aan bij de samenlevingsagenda en de initiatieven die lokaal tot stand komen. Daarmee ontwikkelen we het concept van 'energie in de wijk' en bereiden een strategie voor die in staat is om de opgave in de gebouwde omgeving en de openbare ruimte slagvaardig te realiseren.
Programmalijn Klimaatadaptatie
Ook in 2021 is verder gegaan met het voeren van risicodialogen en het oplossen van knelpunten. zoals ook al eerder aangegeven heeft deze programmalijn zich ook in 2021 vooral ook gericht op de bijdrage aan projecten in het verlengde van de agenda groen en water die kansen bieden om de opgaven vanuit klimaatadaptatie te realiseren. Met projecten zoals Groene Straat is met de betrokkenheid vanuit de bewoners inzichtelijk gemaakt wat groen/biodiversiteit kan bijdragen aan het leefklimaat in de wijk. Ook afgelopen jaar zijn de initiatieven gestimuleerd en zijn projecten gefaciliteerd en gerealiseerd waarmee de gevolgen van de klimaatverandering zoveel mogelijk opgevangen worden (hitte, wateroverlast, droogte etc.). Er is intensief samengewerkt in projecten en in de regio op het gebied van landschapsbeheer, vergroenen en vergroten van de biodiversiteit en koppelen deze aan bestaande initiatieven van bewoners, dorpsraden en andere partijen.
Programmalijn Circulair
De voorsprong die Venlo heeft opgebouwd op het gebied van circulair ontwerp bij projecten is toegepast vanuit onze rol als opdrachtgever waarmee we actief anderen faciliteren en stimuleren dat ook te doen. Afgelopen jaar hebben we uitvoerig onderzoek gedaan, in samenwerking met expertorganisaties zoals TNO en universiteiten, waardoor we onze kennis hebben vergroot om bestaande materiaalstromen opnieuw in te zetten in bestaande en nieuwe projecten. De resultaten daarvan zullen worden geïmplementeerd in de wijze van werken en onze bedrijfsvoering. De verduurzaming van het maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed heeft in 2021 een vlucht genomen. In 2021 hebben we een routekaart ontwikkeld en vastgesteld waarlangs de verduurzaming van het maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed de komende jaren wordt opgepakt. In 2022 zal in ieder geval gestart worden met de verduurzaming van de sportparken.