Hoofddoel van het programma is om van Venlo een toekomstbestendige gemeente te maken die kansen benut in de energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit. Om dit te bewerkstelligen zijn in 2021 resultaten behaald op weg naar:
- Zekerheid van energie en warmte uit hernieuwbare en schone (lokale) bronnen in Venlo
- Een groene, leefbare en veilige stad die voorbereid is, zich verhoudt en aanpast op de klimaatverandering
- Een circulaire economie en onderscheidende samenleving die gekenmerkt wordt door groei zonder verlies, verspilling of belasting
1. Energietransitie
De hoofdopgave vanuit deze programmalijn is zekerheid van energie en warmte realiseren door inzet van hernieuwbare en schone lokale bronnen in Venlo. Voor wat betreft de energieopwek en -besparing wordt maximaal samengewerkt met gemeenten in de regio.
In 2021 hebben we daarbij o.a. de volgende resultaten bereikt.
- € 2.2 miljoen subsidies voor energiebesparing
- 41% bereik (woningeigenaren) van duurzaamheidsloket
- Transitievisie Warmte vastgesteld
- Beleidskader Nieuwe Energie vastgesteld (College, Gemeenteraad in januari 2022)
2. Klimaatadaptatie
Deze programmalijn richt zich op de realisatie van een groene, leefbare en veilige stad die voorbereid is op, zich verhoudt tot en zich aanpast aan de klimaatverandering. Kernopgave van deze programmalijn is het realiseren van een groene leefbare en veilige stad die voorbereid en aangepast is op de klimaatverandering. In tegenstelling tot de andere programmalijnen ligt de nadruk op het opvangen van de gevolgen van de klimaatverandering en ervoor zorgdragen dat de samenleving hierdoor niet tot stilstand komt. Het gaat hierbij onder andere over wateroverlast, hittestress, droogte, biodiversiteit, etc.
De resultaten van deze programmalijn zijn dan ook vooral 'zichtbaar' binnen de resultaten in andere programma's. Daarbij valt vooral te denken aan 'klimaatadaptief' ontwerpen in ruimtelijk-fysieke projecten en gebiedsontwikkelingen. Dit wordt gedaan langs de spelregels en afspraken uit de in 2021 opgestelde uitvoeringsagenda Groen en Water. Een concreet voorbeeld in 2021 waarbij klimaatadaptief ontwerpen - en participatie - centraal heeft gestaan is de Groene Straat in Belfeld waarin met actieve betrokkenheid van bewoners wateroverlast wordt opgelost en de biodiversiteit wordt verbeterd.
Ook in Regioverband wordt samengewerkt om klimaatadaptatie als thema uit te werken. De regionale uitvoeringsagenda klimaatadaptatie is opgesteld (waterpanel noord) en projecten 'transitie Nationaal park de Maasduinen' en 'Groenblauwe schoolpleinen' zijn geagendeerd en is deelname van Venlo geborgd.
Venlo heeft meegedaan aan de GroeneStadChallenge (Venlo op plek 10), met als resultaat dat er inzicht is in data gericht op overtollige verharding en bruikbare data gericht op de groen-spreiding per kernen incl. bedrijventerreinen. Dit is een basis om projectmatig ‘grijs voor groen’ te gaan uitvoering in 2022/2023.
3. Circulariteit
Deze programmalijn richt zich op de ontwikkeling van een circulaire economie en onderscheidende samenleving die gekenmerkt wordt door groei zonder verlies, verspilling of belasting. De opgave binnen deze programmalijn vindt haar basis in de milieu / klimaatopgave vanuit het programma circulaire en duurzame hoofdstad en is te herleiden aan een omvattender (inter)nationale opgave. Doelstellingen daarbij zijn om:
- de milieudruk te verlagen en daarmee een bijdrage te leveren aan de CO2 reductie
- de levenszekerheid van kritieke grondstoffen en materialen te borgen en daarmee natuurlijke bronnen niet uit te putten
Een belangrijk thema is de verduurzaming van het gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed. In 2021 hebben we de routekaart voor de uitrol hiervan vastgesteld, zodat we in 2022 gaan starten met de verduurzaming van onze sportparken, maatschappelijk en gemeentelijke vastgoed.
In 2021 hebben we vanuit deze programmalijn een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het circulair ambachtscentrum.