4. Welvarend Venlo

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Binnen het programma Welvarend wordt nauw samengewerkt met strategische partners waaronder Ondernemend Venlo en de kennisinstellingen. Bovendien is er een nauwe link met de regio als het gaat om uitvoering en realisatie.

Programmalijn kennisinfrastructuur & arbeidsmarkt

Werken in Venlo

 Talentenkwadrant; figuur verdeeld in 4 kwadranten waarbij ‘talent’ centraal staat. Het gaat hier om het benutten van talent, het aantrekken van talent, het ontwikkelen van talent en het behouden van talent. De talentenkwadrant staat centraal bij beleid rondom ‘Werken in Venlo’
Het beleidskader 'Werken in Venlo' is medio 2021 vastgesteld. Met het beleidskader wordt ingespeeld op de demografische, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen die grote invloed hebben op het aanbod én de vraag naar personeel. 'Werken in Venlo' brengt beleid rondom zowel de vraag als het aanbod van arbeid bij elkaar in één beleidskader waarbij talent het centrale thema is:

- Talent Benutten
- Ontwikkelen
- Aantrekken
- Behouden.  
Samen met een groot aantal partners uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs is tijdens een fysiek evenement een aanzet voor een uitvoeringsagenda opgesteld.

Venlo Studentenstad
Het 'meerjarenprogramma Venlo Studentenstad 2021-2023' geeft aan op welke wijze Venlo de komende jaren studenten wil boeien, binden en behouden. Belangrijkste thema's die hierin zijn uitgewerkt zijn:
- Studentenleven
- Studentenwerk
- Studentenhuisvesting.

Brightlands Campus Greenport Venlo
In 2017 is de campus opgericht met als doel de economische structuur van de regio te versterken en het vestigingsklimaat in Venlo en de regio (Noord-)Limburg te verbeteren. Dit betekent dat de campus is opgericht als een innovatieversneller die de afstand tussen productie en productontwikkeling en kennisontwikkeling en -verspreiding moet verkleinen. De campusontwikkeling moet leiden tot een groei in het aantal (hoogwaardige) arbeidsplaatsen en aantal studenten. Daarmee draagt de campus direct bij aan de realisatie van de doelen en ambities uit de Gezondste Regio 2040, Strategische visie Venlo 2040 en het programma Welvarend Venlo.

Inmiddels kunnen we constateren dat de campus de opstartfase voorbij is. 2021 is benut om een aantal zaken voor te bereiden die nodig zijn om door te groeien naar een volwassen campus. Hierbij gaat het om een aantal korte termijn maatregelen die samenhangen met financiële en organisatorische aspecten (waaronder de stap naar één directeur voor beide campusorganisaties) en het bijeen brengen van de vier aandeelhouders om te komen tot een gezamenlijke langere termijn visie. Medio 2022 zullen de resultaten van zowel de korte termijn als de lange termijn maatregelen aan de raad worden voorgelegd.

Internationale werknemers
Voorjaar 2021 is het 'Beleidskader huisvesting internationale werknemers (short-stay)' vastgesteld. Met de herijking van het short-stay beleid worden de mogelijkheden om short-stay huisvesting te realiseren verruimd om daarmee de doelstelling om 3000 plaatsen te realiseren voor 2025 te kunnen realiseren. Daarnaast draagt het beleidskader bij aan duidelijkheid voor initiatiefnemers en bewoners en worden belangen van internationale werknemers beter geborgd.  

Het aantal aangemelde initiatieven voor short stay huisvesting is in 2021 gegroeid. De status, haalbaarheid en omvang van deze initiatieven variëren sterk. De verwachting is dat diverse initiatieven in de loop van 2022 worden voorgelegd als formele vergunningsaanvraag.
Huisvesting is slechts één onderdeel van het vraagstuk rondom internationale werknemers. Een groeiend aantal internationale werknemers vraagt om extra aandacht op diverse andere beleidsterreinen. Dit is bijeen gebracht in een 9-sporenaanpak. Medio 2021 is gestart met deze aanpak, die zich kenmerkt zich door extra aandacht voor de internationale werknemer op de negen sporen gecombineerd met een integrale afstemming tussen de sporen. De 9-sporenaanpak zorgt voor samenhang en integraliteit. Hieruit blijkt ook de complexiteit die in deze opgave zit. Keuzes op het ene beleidsterrein hebben effecten op andere beleidsterreinen.

Programmalijn economie

Economisch Uitvoeringsprogramma
Ook in 2021 is het Economisch Uitvoeringsprogramma ingezet om tot integrale economische structuurversterking te komen. Veelal is het Economisch Uitvoeringsprogramma de op basis om concrete projecten te initiëren en te versnellen, dit door middel van cofinanciering met Ondernemend Venlo. Te denken valt aan verbetering van uitstraling van bedrijventerreinen, aanvullende parkmanagementactiviteiten, alsook herstructurering en verduurzaming van bedrijventerreinen (zie ook herstructurering werklocaties). Maar ook aan de uitbreiding van de truckparking en initiatieven gericht op de arbeidsmarkt. Waar mogelijk wordt dit met lopende samenwerkingspartners uitgevoerd, zoals Stichting Duurzame Bedrijventerreinen en Stichting Parkmanagement Venlo. Naast cofinanciering, is het Economisch Uitvoeringsprogramma ook ingezet als aanjaagfonds voor economische ontwikkeling. In dit perspectief wordt verwezen naar ondersteuning van maatregelen om de effecten van corona voor de retail te mitigeren (zie ook corona-ondersteuning), alsook een stevige bijdrage in de organisatiekosten van Crossroads Limburg.

Herstructurering werklocaties
De ruimtelijke en functionele kwaliteit van bedrijventerreinen en andere werklocaties is in Venlo over het algemeen, maar niet overal, goed tot redelijk op orde. Om deze kwaliteit op de bestaande werklocaties te behouden of te verbeteren, wordt ingezet op fysieke ontwikkeling ervan middels herstructurering. De herstructureringsopgave stopt niet bij de grens tussen publieke en private terreinen en dus is samenwerking tussen gemeente en het bedrijfsleven nodig. Hierbij wordt nauw met Ondernemend Venlo via de Stichting Duurzame Bedrijventerreinen samengewerkt. Er is een gefaseerde aanpak vastgesteld. Op de korte termijn gaan wij met een aantal werklocaties aan de slag. Wij gaan daarvoor concrete herstructureringsplannen uitwerken samen met de betrokken (individuele) ondernemers. Gekozen is voor de grootste herstructureringsopgave per stadsdeel. In de eerste fase ligt de focus op volgende werklocaties Windhond (Tegelen), Keulse Barrière (Venlo), Belfeld Bolenberg (Belfeld) en Venlo Trade Port (Blerick). Bij het formuleren van de herstructureringsopgave zullen wij niet alleen naar revitalisering kijken, maar we ook nadrukkelijk aandacht hebben voor inbreidingsmogelijkheden, marktontwikkelingen en -partijen en eventuele transformatie naar (gedeeltelijk) wonen. Via accountmanagement houden we de vinger aan de pols. Daarbij verliezen wij uiteraard de andere werklocaties niet uit het oog.

Handhaving parkeren bedrijventerreinen

De afgelopen jaren is meermaals gebleken dat chauffeurs niet altijd geneigd zijn om te overnachten op de daarvoor aangewezen plekken. Dit 'wildparkeren' bracht een grote mate aan vervuiling ( afval) maar ook vernieling van straatmeubilair / bermbeplanting / stuk gereden trottoirs met zich mee. Afgelopen jaar is daar actief op gehandhaafd.  Hierbij is nauw samengewerkt met Ondernemend Venlo. Dit heeft geleid tot direct zichtbaar resultaat. Het aantal wildparkeerders is afgenomen en daarmee eveneens de overlast. De handhavers hebben wel geconstateerd dat de huidige truckstops met enige regelmaat vol staan. De aankomende uitbreiding van de truckstop moet daar een oplossing voor bieden (realisatie gepland in 2022).  

Corona-ondersteuning
Evenals in het voorgaande jaar, hebben we in 2021 corona-ondersteuning geboden aan met name ondernemers in de retail en vrijetijdseconomie. We hebben gezorgd voor lastenverlichting voor ondernemers en onder andere géén marktgelden geïnd en de BIZ subsidies gecompenseerd.

Uitgifte bedrijventerreinen
Ondanks COVID-19 bleven bedrijven investeren en werd er 38.000 m 2 bedrijfsgrond op de bedrijventerreinen uitgegeven die in handen waren van de gemeente Venlo. Daarnaast bedroeg de gronduitgifte door het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo 62,8 ha.

Tranches Regionale Investeringsagenda en Regio Deal
De tweede tranche Regionale Investeringsagenda en Regio Deal bevat ook meerdere projecten die bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van het programma Welvarend Venlo. Het betreffen projecten gericht op kennisinfrastructuur, arbeidsmarkt, economie (waaronder vrijetijdseconomie) en mobiliteit. Meer specifiek projecten rondom Future Farming (i.r.t. Brightlands Campus GPV), talent (i.r.t. arbeidsmarktontwikkeling) , toerisme en leisure en mobiliteit.

Programmalijn mobiliteit

Trendsportal

Door deel te nemen aan regionale mobiliteitsprojecten die gecofinancierd zijn door provincie, ministerie en/of Smartwayz was het mogelijk om met een relatief kleine inhoudelijke en financiële bijdrage per project deel te nemen aan meer en vooral kostbare mobiliteitsprojecten. Het uitvoeringsplatform Trendsportal coördineert deze regioprojecten.

Havenvisie en verplaatsing Jachthaven

In 2021 is op verschillende manieren uitvoering gegeven aan elementen uit de havenvisie:

  • Besluitvorming verplaatsing jachthaven: De locatie Océ-Weerd is hierbij als voorkeurslocatie aangewezen. Samen met het Waterschap Limburg zal de verplaatsing worden voorbereid.
  • Verbetering bereikbaarheid en verkeersveiligheid: er is gestart met een aantal infrastructurele aanpassingen in het havengebied en met de voorbereiding van een aantal andere aanpassingen in en rond het havengebied. Realisatie is (conform planning) voorzien in 2023. In praktijk betekent dit dat er in 2021 nog geen aanspraak is gedaan op het krediet.
  • Start PIONEERS t.b.v. innovatieve verduurzaming: In kader van het Europese Horizon 2020 programma is een subsidie van 25 miljoen euro toegekend  aan een samenwerkingsverband tussen de havens van Antwerpen, Barcelona, Constanta en Venlo voor innovatieve verduurzaming van de vier havens. Het project, PIONEERS genaamd, draagt daarmee bij aan de uitvoering van de ambities uit de Havenvisie Venlo die eind 2020 is vastgesteld.
  • Voorbereiding aanvraag CEF-subsidie onderzoek: Voor de uit te voeren onderzoeken voor de ontwikkeling van de noordoever van de industriehaven is ook een aanvraag voorbereid voor een additionele Europese CEF-subsidie.

Spoorvisie: Handelingsperspectieven beide stations

Op basis van de eind 2020 vastgestelde Spoorvisie hebben we de ambities voor de stations Blerick en Venlo samen met de provincie Limburg, ProRail, NS en Arriva uitgewerkt  en handelingsperspectieven voor beide stations Blerick en Venlo opgesteld.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 08:29:38 met de export van 06/01/2022 08:15:46