4. Welvarend Venlo

Wat hebben wij bereikt?

De  ambitie van dit programma is van Venlo een stad maken in een regio met een brede, duurzame en innovatieve economische basis, die excelleert op de cross-overs tussen een beperkt aantal economische terreinen en op het gebied van mobiliteit, met als hoofddoel om ook in 2030 te zorgen voor voldoende werkgelegenheid, bereikbaarheid en (lokale en regionale) koopkracht.

In algemene zin zijn de in de begroting opgenomen doelen voor 2021 bereikt. Gelet op onze indicator economische groei, kan worden opgemaakt dat Venlo in 2020 zich beter heeft ontwikkeld dan het provinciale en nationale gemiddelde. Dit ondanks de invloed van de corona-pandemie op de economie, in het bijzonder op de voor de economische speerpuntsectoren. De cijfers voor 2021 zijn nog niet bekend, maar verondersteld wordt dat dit in 2021 ook het geval zal zijn.

Kennisinfrastructuur en arbeidsmarkt
Doel: het versterken van de onderwijs- en kennisinfrastructuur voor stad en regio met een duidelijk profiel en goede onderzoeksfaciliteiten inclusief een goed functionerende arbeidsmarkt, waarbij de facilitering van de samenwerking tussen ondernemer, onderwijs en overheid van groot belang is.
In 2021 is daaraan de volgende bijdrage geleverd:

  • Met Brightlands Campus Greenport Venlo en het meerjarenprogramma Venlo Studentenstad is een bijdrage geleverd aan het vasthouden en aantrekken van studenten en hoogopgeleide mensen voor de stad en de regio.
  • Met de vaststelling van het beleidskader 'Werken in Venlo' is een beleidskader gemaakt dat inzet op het benutten van de talenten van arbeidskrachten en wordt voldaan aan een van de aanbevelingen van het rekenkameronderzoek Arbeidsmarktbeleid.
  • De aanpak rondom de internationale werknemer heeft eraan bijgedragen dat bedrijven voldoende arbeidskrachten houden om de werkzaamheden te verrichten en het aantal openstaande vacatures op deze krappe arbeidsmarkt  te beperken.  

Economie
Doel: het versterken van de sectoren agrofood, logistiek, maakindustrie en vrijetijdseconomie. De Brightlands Campus Greenport Venlo, Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) en Crossroads Limburg spelen hierbij een belangrijke rol, evenals de bestaande samenwerking op het gebied van parkmanagement en BIZ op de diverse werklocaties.
In 2021 is daaraan de volgende bijdrage is geleverd:

  • de realisatie van een aantal projecten benoemd in het (integrale) Economisch Uitvoeringsprogramma (EUP). Een concreet programma voor het brede economische speelveld, gericht op economische structuurversterking.
  • Om ook naar de toekomst de kwaliteit van de bedrijventerreinen te kunnen blijven borgen is ingezet op herstructurering van bestaande bedrijventerreinen en wordt samen met de Stichting Duurzame bedrijventerreinen ingezet op verduurzaming.
  • De verkoop van bedrijvenkavels binnen het Werklandschap Greenport Venlo verloopt nog steeds zeer voorspoedig, dit draagt bij versterking van de regionale economie door het creëren van werkgelegenheid en kennisontwikkeling.

Mobiliteit
Doel: het regionaal, nationaal en internationaal aantrekkelijk houden van Venlo door samen te werken met strategische partners aan het verbeteren van de ruimtelijk-economische bereikbaarheid en het realiseren van een aantrekkelijk mobiliteitssysteem. Sleutelwoorden hierbij zijn veiligheid, duurzaamheid, toegankelijkheid, innovatie en multimodaliteit.

  • Voor het vergroten van de bereikbaarheid wordt continu ingezet op verbetering van de strategische infrastructuur (weg, water en spoor) in samenspraak met hogere overheden, bedrijfsleven en infrastructuurpartners.
  • Met de realisatie van 16 regionale mobiliteitsprojecten vanuit Trendsportal wordt  ingezet op veiligheid en duurzaamheid.
  • Met het besluit voor het verplaatsen van de jachthaven kan verdere invulling worden gegeven aan projecten uit de havenvisie. Hiermee wordt de multimodale bereikbaarheid voor goederenvervoer over water verbeterd.  
  • Met de handelingsperspectieven voor de stations Venlo en Blerick is het gesprek geopend met spoorpartners waaronder Prorail.

Relatie met de Regiovisie, Regionale Investeringsagenda en Regiodeal
Vanuit alle drie de programmalijnen is een actieve bijdrage geleverd aan de projecten uit de Regionale Investeringsagenda en de Regiodeal waarmee vorm wordt gegeven aan de rol van Venlo als centrumstad op een aantal economische aspecten zoals behoud en creëren van werkgelegenheid, versterken kennisinfrastructuur, innovatiekracht en bereikbaarheid.  

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 08:29:38 met de export van 06/01/2022 08:15:46