5. Centrumstad Venlo

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

De ambities en doelstellingen reiken verder dan het begrotingsjaar 2021. Om deze langere termijn ambities waar te kunnen maken, zijn op hoofdlijnen de volgende inspanningen in 2021 geleverd.

Voor Programmalijn 1 | De basis sterk houden :
Het merendeel van de publieksgerichte ondernemingen in onze stad heeft, evenals in 2020, in 2021 grote hinder ondervonden van de maatregelen tegen het coronavirus. Een groot deel van deze bedrijven (zoals winkels, horeca en dienstverleners) moest tijdelijk zelfs haar deuren sluiten. Samen met ondernemerscollectieven, brancheverenigingen en centrummanagers is een economie-brede aanpak uitgevoerd ter ondersteuning van de getroffen sectoren. Voor het programma Centrumstad Venlo gaat het daarbij met name om een detailhandel en horeca-gerelateerde aanpak met een extra impuls centrummanagement en -marketing.
Samen met centrummanagement, ondernemers en vastgoedpartijen, voor zowel de stadsdeelcentra van Tegelen en Blerick als de binnenstad, is een traject gestart om te komen tot toekomstbestendige centrumgebieden; van 'place to buy', naar 'place to be'. Voor de centra van Tegelen en Blerick heeft dit geresulteerd in voorstellen vanuit het centrummanagement voor wat betreft de doorontwikkeling van het openbaar gebied. Voor de binnenstad is het 'Plan binnenstad Venlo 2030' vastgesteld. Deze plannen zijn een stevig fundament voor de uitvoering de komende jaren. Parallel daaraan is het zogenaamde Transformatiefonds ingesteld waar ondernemers uit Tegelen, Blerick en Venlo gebruik van hebben gemaakt en nog steeds kunnen maken.
Ook de culturele instellingen en verenigingen zijn in 2021 hard getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus. Derhalve zijn diverse acties ondernomen en steunmaatregelen genomen om de culturele infrastructuur overeind te houden in deze moeilijke tijd.
In 2020 is voor de culturele basisinstellingen Theater De Maaspoort, Kunstencentrum Venlo en de Bibliotheek Venlo een Benchmark uitgevoerd. Dit heeft geresulteerd in een structurele verhoging vanaf 2021 van het subsidiebudget voor de bibliotheek met € 140.000,- zodat ook in de stadsdelen de wettelijke taken beter uitgevoerd kunnen worden. In 2021 is een exploitatie-onderzoek uitgevoerd naar de culturele meerjarenvoorzieningen 'Theater de Garage', 'Keramiekcentrum de Tiendschuur' en 'filmtheater de Nieuwe Scène'. In overleg met deze drie instellingen is en wordt uitvoering gegeven aan de aanbevelingen uit dit onderzoek.
Tenslotte is in 2021, naast alle projecten en gebiedsontwikkelingen, die binnen deze programmalijn vallen, de onderdoorgang van 'de Vierpaardjes', samen met onze partner Prorail verder voorbereid.

Voor Programmalijn 2 | Verbreden en robuust maken :
In 2021 is voor het Kazerne Kwartier, op basis van de stedenbouwkundige visie uit 2020, met de geselecteerde 3 marktpartijen gewerkt aan het Ontwikkelplan dat de basis vormt voor de uitvoering en de uitgifte- en koopovereenkomsten. Het Ontwikkelplan gaat uit van de realisatie van circa 500 woningen en 100 studentenwoningen, conform het in 2021 door de gemeenteraad versnelde programma.
In Q4 zijn voor de locatie 'Aan de Stadsmuur' de werkzaamheden gestart van de 72 stadswoningen en appartementen en de 34 sociale huurappartementen. Deze laatste grote ontwikkellocatie in Q4 is gelegen tegenover de in 2021 opgeleverde Lage Loswal. Het voor de locatie Bastion Lichtenberg, samen met de huidige gebruikers, opgestelde ontwikkelscenario is in uitvoering.  
In de gebiedsontwikkeling Maaswaard zijn de 32 stadswoningen op de locaties Veilingstraat en Chocoladefabriek opgeleverd en is gestart met het appartementencomplex op de locatie Stadskantoor. Ook is gestart met de werkzaamheden op de locatie Eindhovenseweg.

Voor Programmalijn 3 | Verdiepen en onderscheiden :
De ingezette transformatie van het Museumkwartier heeft in 2021 verder vorm gekregen. In september 2021 opende het vernieuwde Museum van Bommel van Dam in het voormalige Postkantoor haar deuren na een intensieve verbouwing. Aansluitend is de herinrichting van de buitenruimte gestart en is een aangenaam verblijfsgebied gerealiseerd.
Samen met de verschillende partners in Steyl zijn in 2021 stappen gezet in de totstandkoming van de hernieuwde visie op Steyl. Het Missiemuseum heeft, mede dankzij een extra financiële impuls vanuit de gemeente in 2021 een start kunnen maken met het toekomstbestendig maken van haar collectie en het op moderne wijze 'ontsluiten' daarvan.
Als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus zijn ook in 2021 veel geplande evenementen niet door kunnen gaan. De gemeente heeft de evenementen-organisaties gecompenseerd voor de reeds gemaakte kosten.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 08:29:38 met de export van 06/01/2022 08:15:46