3. Grenzeloos Venlo

Wat hebben wij bereikt?

De ambitie van dit programma is om van een Venlo een gastvrije, internationaal georiënteerde gemeenschap te maken die nieuwkomers welkom heet en zich bewust is van haar bijzondere ligging op een belangrijke vervoersas naar Oost-Europa en aan de Duitse grens. Aan deze opgave is de positie van Venlo gekoppeld als centrumgemeente, acterend over verschillende ‘grenzen’ (gemeentegrens, regiogrens, landsgrens) heen en op verschillende schaalniveaus.

Regionale samenwerking
Doel: krachten bundelen op gemeentegrens-overschrijdende thema's in de ambitie om de Gezondste Regio te worden.

  • De regio versterkt door uitvoering te geven aan projecten rondom de thema's Future farming, gezondheid, talentontwikkeling, bestrijding criminaliteit en grensoverschrijdende samenwerking.
  • De regionale samenwerking versterkt op het niveau van de acht regiogemeenten inclusief versterking van de samenwerking met bedrijfsleven en maatschappelijke partners.

Public Affairs
Doel: netwerken gebruiken om derden doelmatig te kunnen beïnvloeden ten behoeve van programmadoelstellingen, daartoe relaties met andere regio's onderhouden en ontwikkelen.

  • De effecten van Public Affairs zijn niet altijd direct meetbaar en zichtbaar. Bovendien draagt public affairs bij aan inhoudelijke doelstellingen in andere programma's waarmee de effecten ook vooral zichtbaar zullen zijn in de verschillende raadsprogramma's.
  • Public Affairs behelst ook het binnenhalen van derde geldstromen vanuit verschillende fondsen (provinciaal, nationaal en Europees). Terugkijkend op de afgelopen Europese programmaperiode (2014-2020) heeft Venlo een plek in de top 10 van Nederland behaald, als het gaat om Europese subsidieontvanger per inwoner. Venlo staat op de zesde plek in de Nederlandse ranglijst. Dit blijkt uit het onderzoek van adviesbureau ERAC.
  • Als gemeente Venlo hebben we in 2021,  € 4,6 miljoen aan Europese middelen verworven. Hiervan is € 2 miljoen verkregen als gevolg van een toevoeging van extra middelen aan het ESF vanwege de Covid-19 pandemie.

Duitsland Agenda
Doel: Het onderhouden en benutten van de grensoverschrijdende relaties met Duitse overheden en Duitse strategische partners.

  • Tijdens de watersnoodcrisis in de zomer van 2021 hebben we door onze open houding en goede relaties veel hulpaanbod gekregen, ook vanuit Krefeld en Mönchengladbach. Ook de directe Duitse buurgemeenten als Straelen en Geldern hebben directe bijstand verleend.
  • De samenwerking in de Euregio heeft geleid tot een eerste begin van de ontwikkeling van een economisch perspectief voor de regio Noord Limburg en Niederrhein voor een beperkt aantal sectoren welke nader kunnen worden uitgewerkt in een economische actieagenda.
Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 08:29:38 met de export van 06/01/2022 08:15:46